dijous, de juliol 31, 2008

Viatge a Irlanda

Teníem ganes de recórrer el país de les Maragdes, ens atreia el paisatge, el clima i la història política. L'única reticència era que pensaven que el paisatge s'assemblaria molt a la veïna Escòcia, que havíem visitat ja fa uns anys, però aquesta va ser la gran sorpresa del viatge. Ara podem dir que no tenen res a veure, Irlanda és diferent, és... increïble!

Preparatius:
  • Paperassa: no cal cap mena de passaport ni visat per als ciutadans europeus, no obstant ja que el tenim ens agrada portar-ho per si un cas es perd el DNI.

  • Moneda: Irlanda es troba dintre de la zona euro i per tant no hi ha cap mena de problema, la cosa es complica quan et mous pels voltants de Derry i Belfast a Irlanda del Nord, doncs no hi ha fronteres i ràpidament passes d'utilitzar euros a necessitar lliures esterlines. Nosaltres vam treure les lliures directament des de caixer, una vegada a Irlanda del Nord; us cobraran una comissió evidentment però no tan abusiva com als llocs de canvi turístics.

  • Clima: el clima és molt canviant, plou durant cinc minuts (o cau pedra com ens va passar a nosaltres) i de cop para, per tant cal anar preparat amb roba d'abric e impermeable. Tot i així cal remarcar que el temps que hem tingut durant l'estada ha estat bo en general, amb moltes estones de Sol.

    Si us moveu per la zona occidental i al nord trobareu que hi fa en general molt de vent, i quan diem molt volem dir que hi ha indrets que ja pots riure de la tramuntana... llocs d'especial intensitat són Clifden, Malin Head i Giant's Causeway.


  • Itinerari: típica volta a la illa començant des de Belfast i passant per Dublin, Cork, Kinsale, Clonakilty, Bantry, peninsula Dingle, Galway, Cifden, Donegal, Derry, peninsula d'Inishowen fins Malin Head (el punt més septentrional d'Irlanda), Giant's Causeway i tancar l'anell un altre cop a Belfast.


  • Transports (preu x persona):
    - Vol Barcelona-Belfast (Easyjet): 87.31 €
    - Lloguer de cotxe 10 dies (Autoeurope): 192.29 €
    - Despesa en gasolina sense plom: 187,43 €
    · Preu sense plom: des de 1.12 € fins 1.23 €
    · Preu gasoil: des de 1.20 € fins 1.29 €
    *El lloguer de cotxe i la gasolina és el total i no per persona


Allotjaments:
Durant la temporada de Setmana Santa els B&B tenien un preu més o menys semblant arreu de l'illa, uns 35 € per persona i nit, però a les ciutats principals aquest preu pot pujar considerablement depenent de la comoditat i la ubicació. A la seva plana web trobareu més informació.

Hi ha dues xarxes d'albergs (Independents i afiliats a Youth Hostel Internacional) volten els 14-17 € per persona i nit, tot i haver-hi de tot generalment qualsevol de les dues opcions les trobareu molt ben equipades i son confortables.

A nosaltres ens van agradar especialment:
  1. Sandrock Holiday Hostel: situat a Malin Head (peninsula d'Inishowen) és un alberg agradable i molt agradable i tranquil regentat per una simpàtica parella que us atendràn en tot el que puguin. Habitacions amb lliteres que haureu compartir, pero les vistes al mar des de la sala d'estar i des de les habitacions del hostel no té preu.

  2. P.K. Lodge: prop de la localitat d'Skibbereen, al sud d'Irlanda, és un bed&breakfast molt confortable regentat per una familia molt viatgera i enamorada d'espanya.

  3. Blue Stack Donegal: youth hostel de recent inauguració amb l'única pega d'estar una mica distant de la ciutat de Donegal.
Algunes recomanacions :
Durant aquesta època (Setmana Santa) us trobareu que a les ciutats principals Dublin i Belfast hi ha molta gent i per tant haureu de reservar amb antelació els Youth Hostels o B&B (nosaltres no varem trobar plaça a l'alberg de Belfast). A la resta de l'illa no trobareu cap problema per acomodar-vos a qualsevol dels múltiples B&B que trobareu a les ciutats i poblets o a qualsevol dels múltiples Youth Hostels que hi ha a l'illa, de fet nosaltres varem arribar a estar al Youth Hostel de Donegal sense més companyia que un noi de França que treballava per allà.

Si llogueu un cotxe i teniu pensat voltar per l'illa no llogueu un cotxe gran, les carreteres són molt petites i els irlandesos condueixen amb una habilitat i velocitat espectacular per calçades on amb prou feines només cap un cotxe; el problema ve quan us toca creuar-vos a vosaltres amb un conductor "hàbil".

Què canviaríem del viatge i què és imprescindible?
Potser el pitjor inconvenient d'aquesta època és el fred, però també s'agraeix viatjar a Setmana Santa doncs durant aquesta temporada disposareu de l'illa per vosaltres sols.

Com a punts fort ens destaquem:
  1. Ruta des de Cork a Galway tot passant pel sud doncs el paisatge que trobareu és espectacular.

  2. No deixeu de visitar la península Dingle: platjes de sorra blanca, prats verds i solitaris, antigues casetes de pedra...

  3. Visiteu la península d'Inishowen i intenteu arribar a Malin Head, el lloc més remot al nord de l'illa, un indret on dóna la sensació que no pasa el temps amb meravellosos paisatges desolats, abruptes i continuament escombrats per un vent incessant...

  4. Finalment visiteu Belfast, respireu Belfast, viviu Belfast; murals pintats a les desgastades parets de la ciutat, murs d'acer entre barris... en definitiva aquesta ciutat és una cicatriu o encara pitjor, una ferida encara sense sanar.

    Quan nosaltres vam arribar a Belfast va coincidir un plujós Diumenge de Pasqua, ple d
    e manifestacions pro-irlandeses: gent uniformada al més pur estil paramilitar seguides d'un mar de famílies portant retrats de difunts, i es que en realitat no ha passat tant de temps des de totes aquelles atrocitats que van assolar la ciutat, els cementiris replets de banderes, emblemes i tombes tancades massa aviat ho demostren.
Com a canvis a la ruta:
  1. Durant el trajecte vam tenir que decidir si visitar The Burren o els penya-segats de Moher... el Burren és maco però durant el trajecte hem vist millors paisatges, per contra ens varem perdre aquests fantastics penya-segats.

  2. Ens hagués agradat visitar les illes Aran, petites illes amb un encant molt particular... però per manca de temps no vam poder arribar.

Algunes fotografies: