dissabte, d’octubre 11, 2008

Viatge per Nepal i Sikkim

Aquí us deixem el resum del viatge pel Nepal i el Sikkim. El dia a dia del viatge el podreu seguir amb més detall en aquests enllaços: 2008 - Nepal o 2008 - Índia

Fa un any que vam voltar pel sud de l'Índia i la zona del Rajasthan, però aquest territori és tan bast i té una quantitat de cultures que no les acabaries mai. Durant aquell viatge, i per casualitat, vam trobar informació relativa al Sikkim, un petit indret de l'Índia amagat entre Nepal, Tibet i Buthan. Ens atreia el fet que fa relativament poc que és obert al turisme; encara avui has de fer-te amb un permís especial per visitar-ho i has d'anar aconseguint permissos extres si es que vols accedir a algunes zones reservades. La seva cultura és una barreja entre la nepalí i la buthanesa. La seva cuina té aportacions d'aquestes dues cultures més la tibetana, molt present també a Nepal.

Preparatius:
Si voleu informació sobre visats de l'Índia, moneda i de més trobareu tota la informació en el relat del viatge que vam fer l'any passat; tot continua en vigencia. A continuació us repassem el que cal per un viatge a Nepal.

  • Paperassa:
    • El visat del Nepal és molt fàcil d'aconseguir, el podeu fer al mateix aeroport de Kathmandú pagant les taxes respectives en euros o dòlars i aportant un parell de fotografies de carnet. Les taxes varien respecte el temps que desitgeu restar al país; l'estada de 15 dies val 25 USD per persona, que podreu pagar en euros.

      Si la vostra intenció és arribar per terra des de la frontera Índia no sabem si podreu fer el visat allà mateix, poder deuríeu de fer-ho abans mitjançant la següent plana del consulat real del Nepal a Madrid.

    • El permís per entrar al Sikkim el podeu fer al mateix lloc d'entrada, a Rangpu. Veureu que hi ha com una frontera i de seguida algú us comunicarà que aneu a una mena d'hotel que hi ha passat el pas fronterer; una vegada allà heu de donar un parell de fotografies de carnet i us donen el vostre permís. Ara l'haureu de portar just a la frontera un altre vegada a que us el signin (sembla una ginkana). El permís és per 15 dies i es pot allargar uns altres 15 durant la vostra estada, però no a qualsevol lloc, només hi ha tres llocs: police headquarters de Gangtok, a un altre police headquarter de Pelling, a tres quilòmetres del poble i al mateix lloc on heu fet el permís.

  • Moneda al Nepal: la moneda del Nepal és la rupia nepalesa (més econòmica que la índia), nosaltres viatjàvem amb euros i una vegada a l'aeroport d'arribada vàrem canviar una mica per les primeres despeses doncs ja se sap que els canvis als aeroports són cars, després, una vegada a Kathmandú podreu trobar cases de canvi.

    Les inicials per fer el canvi amb el google són NPR: 1€ to NPR dóna 1€ = 85.765882 Nepalese rupees

  • Moneda al Sikkim: Si us interessa obtenir rupies índies al Sikkim, la millor opció és fer-se amb canvi al State Bank of India que hi ha a l'inici de la Main Street de Gangtok, després a la resta del territori us serà molt difícil, només alguns hotels ofereixen canvi i a uns preus realment abusius. En alguns poblets com Pelling trobareu caixers ATM però no us refieu, moltes vegades estan fora de servei!

  • Clima: trobareu que a l'agost, en aquesta zona propera als himalaies, no fa especialment fred, la temperatura generalment és agradable refrescant a les nits però sempre cal portar alguna peça de màniga llarga per si el temps canvia de cop. És molt probable que us plogui, per tant l'ideal és portar alguna coseta de màniga llarga i un impermeable lleuger. Una capelina és indispensable sobretot al territori del Sikkim.

  • Itinerari: el viatge comença el 5 d'agost i finalitza el 31, el trajecte compren arribada a Mumbai, des d'aquí avió cap a Delhi i al dia següent cap a Kathmandú. A Kathmandú visita de la ciutat, fundació Vicky Sherpa, Bhaktapur i Bodhnath. Agafem un altre avió per arribar fins Kakharbitta, a la frontera entre Nepal i Índia, arribem a Darjeeling. Més endevant visitem Sikkim començant per la seva capital, Gangtok. Continuarem pel nord visitant Yumthang i el zero point. Finalitzarem el viatge fent una ruta per la zona de Pelling, Yuksom i Tashiding cercant l'esperit dels monestirs budistes i seguint l'ombra del Kanchenjunga.


Què canviaríem del viatge i què és imprescindible?
Nepal és maco però Kathmandú ens va decebre, torna a ser una ciutat caòtica amb molt de transit; d'altre banda Bhaktapur i Bodhnath són molt agradables i mereixen la pena.

El que realment no canviaríem per res és la visita al Sikkim, si heu de decidir no us ho penseu, fora Nepal i recorregut intens per Sikkim. D'aquest podem destacar el nord que, tot i ser car (a nosaltres ens va sortir per uns 200 € un recorregut exclusiu), és un trajecte inoblidable. Jo vaig gaudir com un nen petit!

Respecte l'oest del Sikkim comentar que realment els poblets no tenen gaire encant, sobretot Pelling i Tashiding, Yuksom encara es pot salvar. Però la visita als seus monestirs és del tot imprescindible. Ens va encantar. En un altre viatge amb més temps potser faríem alguna estada en algun dels monestirs, doncs és possible allotjar-se en alguns d'ells.

Gangtok no té gaire atractiu ni tindreu gaires coses a fer més que descansar; els temples que hi han a la ciutat no tenen gaire encant comparats amb els de l'oest, així que procureu passar el mínim temps a la capital.

Si disposeu del temps i els diners necessaris un recorregut maco seria fer la zona de Ladakh i després passar al Sikkim; però no oblideu que és imprescindible tenir temps: a Ladakh necessitareu dies per l'aclimatació al mal d'alçada i a Sikkim es necessiten dies perquè el transport és lent, doncs les carreteres estan en mal estat.

Ni se us acudeixi fer nit a Kakarbitha, frontera entre la Índia i el Nepal, és un lloc de pas únicament. Com qualsevol frontera està ple de camions esperant fer l'aduana i no es un lloc gaire recomanable; en cap moment ens vam sentir amenaçats però no es un lloc turistic ni massa agradable. Únicament de pas!

Finalment comentar que Darjeeling està bé per descansar i veure camps de te, però tampoc us penseu que és gran cosa. No destineu més d'un parell de dies si es que hi aneu.

Bé, fins aquí el viatge pel Nepal i el Sikkim. Esperem que us sigui d'utilitat. Per qualsevol cosa no dubteu en deixar missatge!
Fins aviat!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,
estic mirant informació sobre el Sikkim i m'ha agradat molt el vostre blog. Prenc nota de les recomancions. Voldria anar-hi al desembre, que us sembla, és una bona época?

Àlex ha dit...

No és mala època, no et plourà gens i tindràs unes esplèndides vistes del Kanchenjunga. Evidentment farà més fred i poder al nord no pots arribar fins al 'zero point' doncs pot estar tallat per alguna nevada.

La millor època és a l'abril, quan a més a més de no patir pluges i tenir bones vistes, pots gaudir de tota la flora de la zona; tot una explosió de color.

Gràcies pel comentari!

Ramon ha dit...

Es una pasada que pugeu guanyar temps a Sikkim, jo estic un o dos mesos cada any i espero no parar. Tashi Ding és autentic hi ha moltes grutes molt a prop, sobre tot “tse chu pu” la cova de l’essència vital, però compte amb les sangoneres. Felicitats.
Recomano de Octubre a Març

Josep M. Ferrer ha dit...

Molt bona informació i molt pràctica. Les fotos estan molt xules. Moltes gràcies. Si em tira enrere un viatge al Japó, és perquè diuen que és l'indret més car del món.

El vostre blog m'agrada molt. Hi posaré un link en el meu i us aniré seguint el que pengeu a partir d'ara (si us assembla bé, es clar!. Fins una altra!!!

Àlex ha dit...

Gràcies pel comentari Josep, només comentar-te que no t'ha de tirar enrere el viatge al Japó pel tema diners... sí que és veritat que el bitllet d'avió és molt car, però la resta és equivalent o inclús més econòmic que el que tenim per aquí.

Per cert, i tant que ens sembla bé el tema del link ;-)

Fins aviat!