dissabte, de setembre 13, 2008

Cuina sikkimesa

No podíem deixar de parlar de la cuina sikkimesa; una cuina molt rica en plats de tot tipus, doncs la cultura culinària del Sikkim esta conformada per una barreja entre les diferents ètnies que hi conviuen: nepalesos, buthias, lepchas, tibetans...

L'arros és l'aliment bàsic, present a gairebé tots els àpats. La carn (porc, vedella, pollastre...) i els productes làctics també son consumits depenent de la disponibilitat. Evidentment el gran gruix d'aliments que conformen la dieta sikkimesa són els vegetals: albergínies de tot tipus, pebrots, cebes, tomàquets... En menor quantitat el peix també és present, tot i que moltes vegades es consumeix fumat.

El menjar no és tan especiat com en d'altres indrets de l'Índia i, a més, el picant normalment el posen per separat, de manera que el consumidor pot decidir menjar-ne la quantitat que vulgui tranquil·lament, doncs a l'Índia no es té el mateix concepte de picant que per les nostres terres; allà és més... radioactiu?

Però el que realment ens va apassionar són els momos; unes pilotetes de pasta cuites al vapor (que a vegades també es serveixen fregides) i que per dins porten carn, verdures o formatge. És un aliment tibetà molt comú i, per tant, a més d'estar present al Sikkim el podreu trobar al Nepal, Tibet i Buthan. Si aneu per Pelling, Yuksom o qualsevol poblet del Sikkim, i us agrada el formatge, no us podeu perdre els cheese momo fried que fan amb formatge artesanal!!!

Momos cuits i presentats amb salsa de tomàquet picant

Gràcies als beneficis sobre els impostos dels que gaudeix el Sikkim, les begudes alcohòliques són molt abundants. Hi ha multitud de destil·leries i podreu comprar molts tipus de whisky i cervesa, però el que és realment típic és el Chaang (o Tongba al Nepal), una cervesa feta a base d'ordi fermentat servit en un recipient de fusta al qual afegeixen aigua calenta. Sí, aigua calenta. És una mena de cervesa calenta molt bona la veritat.

Recipient de Chaang on es veu el detall de l'ordi fermentat

I amb això queda resumit més o menys tot. Només queda comentar que aquí, a Barcelona, podeu gaudir de tota aquesta cuina sikkimesa al Racó del Sikkim. Txung, la mestressa i bona amiga, us servirà tot de plats d'aquest indret i resoldrà qualsevol dubte que tingueu sobre el Sikkim. A nosaltres ens va ajudar molt amb el nostre viatge!

Targeta del Racó del Sikkim; des d'aquí gràcies Txung!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ala! Algunas cosas tienen bastante buena pinta, eh! A ver si algún día me lleváis a cenar a un sitio de esos. Y tb tengo que ver fotos del viaje eh!! Y eso que a una de vosotros la veo cada dia, jeje